Larsen-ijsplateau: missie om onbedekt Antarctisch ecosysteem te verkennen

Wetenschappers verlaten deze week om te proberen het deel van Antarctica te bereiken dat is blootgelegd door ‘s werelds grootste ijsberg, A-68.

Seapigs and sea cucumbers

De 5.800 vierkante kilometer diepgevroren plaat brak in 2017 weg van het continent, waardoor de oceaanbodem werd blootgelegd die gedurende minstens 120.000 jaar was bedekt.

Een door Duitsland geleide expeditie wil zien wat er leeft in dit geopende ecosysteem.

De onderzoekers hebben echter geluk aan hun zijde nodig. De regio die zij in de Weddellzee als doelwit hebben, is berucht vanwege het dikke zee-ijs.

Dit kan voorkomen dat hun schip, RV Polarstern, in de buurt komt van hun gewenste bestemming.

Maar als het team slaagt, kan het een overvloed aan nieuwe exemplaren catalogiseren, zegt dr. Huw Griffiths van de British Antarctic Survey (BAS).

“We bestuderen Antarctica nu al heel lang, maar zelfs in gebieden waarvan we denken dat we ze redelijk goed kennen – ongeveer 10% van wat ik op de bodem van de zee vind, is nieuw voor de wetenschap. Dus ik verwacht dat in een gebied waar nog nooit iemand is geweest – want dat aantal is veel hoger en er is een grotere variëteit aan nieuwe soorten, “vertelde hij aan BBC News.

Isopod

Media-onderschriftHuw Griffiths: “Ongeveer 10% van wat ik vind op de bodem van de zee is nieuw voor de wetenschap”
A-68 brak uit de Larsen C Ice Shelf – een amalgaam van gletsjergevels die van het Antarctische schiereiland zijn verdwenen en opgetild om een ​​drijvend platform te vormen.

Soorten die onder dergelijke schappen blijven, moeten dit doen in afwezigheid van licht. Overleven betekent het eten van andere organismen of het afvangen van het afval dat toevallig onder stromingen op het platform afdrijft.

De biologen van Polarstern verwachten nieuwe soorten wormen, zeesterren, broze sterren, zee-varkens en andere zeekomkommers te vinden – de soorten dieren die zeesleppige modder zullen zeven voor een maaltijd. Maar schaaldieren, zoals isopoden en amfipoden, zullen ongetwijfeld ook hun niche hebben gevonden.

De klok tikt echter. A-68’s drijven naar het noorden hebben de mogelijkheid van de wetenschappers gecreëerd, maar het heeft een vergunning gegeven aan andere organismen uit de bredere Weddell-zee om een ​​invasie te beginnen. Het blootgestelde bed zal niet veel langer een uniek ecosysteem zijn.

“Deze ijsplaten liggen rondom Antarctica, en dit is onze kans om daar te komen en te studeren waar een groot deel van Larsen ooit was – voordat de zeebodem verandert. Het is een prachtige gelegenheid om te begrijpen hoe de mariene biologie rond het continent werkt , “zei Dr Griffiths.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *